De zweethutceremonieDSC01272

De zweethutceremonie is een oeroude reinigingsceremonie, welke lichaam en geest reinigt en onze ziel voedt.
In de zweethut is het donker en intens warm. Dit brengt je naar je lijf, naar je voelen en ervaren. Door meer en meer in jezelf af te dalen, kom je tegen wat er in jou om aandacht vraagt. De ceremonie helpt je bij het herstellen van de verbinding met het leven in én om jou. Ruimte voor nieuwe inspiratie en levenskracht ontstaat.

Hoe werkt het?

Binnen de ceremonie verbinden we ons op rituele wijze met de elementen. Het Vuur, de Aarde, Het Water en de Lucht zijn in alles verweven en laten ons de magie van het leven ervaren. De spirits zijn onze wegwijzers en grote bronnen van kracht.

De ceremonie vindt plaats in een ronde Hut welke gemaakt is van wilgentakken. De Hut wordt bedekt met verschillende lagen dekens, zodat de ruimte aardedonker is en de kracht van de hitte ten volste gevoeld kan worden. Buiten de Hut is een Vuur. Aan het begin van de dag wordt er op de vuurplek een houten altaar gemaakt waarop de stenen worden gelegd. Iedere steen wordt met aandacht en een intentie gelegd. Er wordt een gebed gedaan en vervolgens wordt het vuur aangestoken. De vuurman of vuurvrouw hoedt het vuur en zal aangeven wanneer de stenen klaar zijn om de Hut ingebracht te worden. Dit heeft even tijd nodig. In deze tijd kun je verstillen en je laten voeden door het vuur. Ook zullen we in deze tijd nog een uitleg geven en is er ruimte voor vragen.

Als de stenen heet genoeg zijn, gaan we met elkaar de hut in. De watergieter zal de ceremonie binnen de Hut begeleiden. Als iedereen zijn plek in de Hut gevonden heeft, worden de stenen binnen gebracht. Daarna zal de deur van de Hut dicht gaan. De stenen worden besprenkeld met kruiden en overgoten met water. De watergieter zal de vier rondes, waaruit de ceremonie bestaat, begeleiden. In de rondes is er afwisselend ruimte voor stilte, gebed, delen en zang. Je verzacht je proces door bewust te ademen en je focus naar binnen te brengen.

Soms gaat de deur open voor frisse lucht of het binnenlaten van nieuwe stenen.
Na de laatste ronde, waarin je je ceremoniële reis integreert, gaat de deur open. Omstebeurt mag iedereen naar buiten gaan. Het moment waarop je opnieuw geboren wordt!

Nadat iedereen is bijgekomen, sluiten we met elkaar af en ruimen we op.

Symboliek

DSC01252De zweethut is een ronde, donkere, warme en vochtige ruimte. Je wordt er in totaliteit ontvangen. Het symboliseert de baarmoeder, het vrouwelijke principe. Het Vuur is verbonden met de Zon, het mannelijke principe. De stenen die in het Vuur verhit worden symboliseren het zaad. De stenen dragen voorouderlijke kennis met zich mee en ook onze kersverse intenties zijn aan ze meegegeven. Wijsheid van alle tijden ontmoeten elkaar zo dus in de stenen. Wanneer de stenen de Hut in gebracht worden, vindt de samensmelting tussen het mannelijke en het vrouwelijke plaats. Door het besprenkelen van de stenen met water komen de intenties en wijsheid vrij. Onze puurheid wordt geraakt en na het afleggen van onze oude lagen, vindt wedergeboorte plaats.
Iedere handeling binnen de ceremonie is toegewijd. Werkelijk alles wat er plaats vindt binnen de ceremonie vertelt iets over de reis die de deelnemers met elkaar maken. Door te verstillen kun je deze boodschappen makkelijker oppikken en spiegels herkennen.

Ervaringen:

Veilig door de integere begeleiding. Ik kon stapsgewijs dieper afdalen in mezelf…

De donkerte, de warmte, de baarmoederlijke intimiteit….het was alsof mijn laagjes, in alle zachtheid, werden afgepeld. De rauwe krachten van de elementen riepen mij wakker. Lieten mij zien wat essentie is. Geen maskers, puur Zijn….

Wat een traktatie om echt even stil te staan, blote voeten op de aarde, voelend waar ik ben… Waardevol en hoopgevend op een eenvoudige wijze!