Is de zweethut vergelijkbaar met de sauna?

Reinigen door middel van zweet, ontstaan door hitte, is vergelijkbaar. Over heel de wereld werden soortgelijke rituelen of ceremonies gehouden. Bijvoorbeeld de sauna in de Scandinavische landen of de Banja in Rusland, deze hadden een diepere symbolische vorm en betekenis. Door de eeuwen heen is dit weggezakt en ligt de nadruk op lichamelijke zuivering en ontspanning.
Mede door een Ziener en Heilige Man van de Oglala Sioux, Black Elk (zwarte Eland) weten we veel over de zweethut ceremonie. Zijn volk leefde onder zware druk van de ‘amerikaanse bezetter’. Hij heeft door middel van gesprekken zijn wijsheden op laten schrijven zodat deze ceremonie niet verloren zou gaan.12745955_905651236215706_3017899954620066619_n
De zweethutceremonie is een ritueel waarin de elementen als grote bronnen van kracht gezien worden en waarin jouw intentie centraal staat. Alles wat we binnen de zweethutceremonie ontmoeten is een spiegel voor wat er binnen ons leeft. Er wordt ruimte gecreëerd om los te laten, zodat onze levensenergie weer vrij stroomt. Door middel van zang, delen en gebed ontstaat een reis binnenin jezelf. Een laag die bij een saunabezoek niet direct wordt aangeraakt.
Daarbij is de ruimte waarin je bent ook niet vergelijkbaar. De zweethut is een koepelvormige ruimte, gebouwd van wilgentenen en bedekt met dekens. In de zweethut is het aardedonker en vochtig, een gevoelsmatige herinnering aan de baarmoeder, de plek waar we allemaal het leven gekregen hebben.

Is de zweethut voor iedereen geschikt?

Iedereen is welkom in de zweethut.
Wanneer je gezondheidsproblemen hebt waarvan je twijfelt of je daarmee de Hut in kunt, kan je altijd met ons overleggen.  Als je deelneemt, vinden we het wel fijn om op de hoogte gesteld te worden als er zaken zijn rondom je gezondheid die van belang zijn voor ons om te weten. Je blijft zelf altijd verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. Je kunt natuurlijk ook het advies van je huisarts daarin vragen.

Mensen van alle leeftijden kunnen de zweethut in. Ook kinderen kunnen in de zweethut. Juist kinderen zijn vaak heel goed in staat zich over te geven aan de hitte en hun persoonlijke grens te bewaken.

Ook vrouwen die menstrueren kunnen de Hut in. Vanuit sommige tradities zijn vrouwen die menstrueren niet welkom in de Hut. Wij beamen het feit dat de menstruatie al een reinigende ceremonie op zichzelf is. Wij hebben de ervaring dat de zweethutceremonie daarin extra ondersteunend kan zijn en wij zien dit niet als een belemmering. Als je je als vrouw afstemt op je eigen behoeftes in deze periode, kun je zelf heel goed voelen of daarin ruimte is voor een zweethutceremonie. Voor een vrouw die menstrueert is het extra van belang, dat zij haar energie volgt en daarin alle ruimte krijgt. Vrouwen die menstrueren mogen dan ook, na de begeleiding, als eerste hun plek in de Hut vinden.

Hoe heet is het?

DSC01271De temperatuur hebben we nooit gemeten, een exact antwoord hebben we dus niet voor je. De hitte is intens. Het is een hitte die je wakker maakt en je uitnodigt om je niet te verschuilen. Hoe je de hitte ervaart, is persoonlijk en iedere keer weer anders. Kun je de hitte toelaten of maak je er een gevecht van? Hoe verhoud je je tot je eigen levensvuur? Met welke intentie maak je je reis? Dit alles speelt mee in hoe jij de hitte ervaart.

Hoe lang duurt het?

Met de gehele ceremonie zijn we ongeveer een dag bezig. De ceremonie bestaat uit de opbouw, de Steenceremonie, de tijd waarin we wachten tot de stenen voldoende verhit zijn en jij de ruimte krijgt om in je eigen stilte te komen, de tijd die we doorbrengen in de Hut, het afsluiten en opruimen. We organiseren dagen waarbij je de gehele dag welkom bent. Ook bieden we de mogelijkheid om een dagdeel aanwezig te zijn i.p.v. een hele dag.
De daadwerkelijke tijd dat we in de Hut aanwezig zijn is ongeveer twee uur. Maar dat kan ook wel eens wat afwijken. In die tijd zal de deur van de zweethut af en toe geopend worden; soms voor frisse lucht en soms voor het binnen brengen van nieuwe stenen. Afhankelijk van de groep en energie zal er soms ook de keuze gegeven worden om even de Hut uit te gaan en later weer bij te voegen.

Zitten mannen en vrouwen bij elkaar in een Hut?

Ja, bij ons zitten mannen en vrouwen bij elkaar in de Hut. Behalve als er een speciale ceremonie wordt georganiseerd voor mannen of vrouwen apart. Dit staat dan duidelijk in de agenda aangegeven.
In de Hut ben je naakt, zoals je ook in de baarmoeder was en geboren bent. Eventueel kun je een omslagdoek omhouden. Onze ervaring is dat het naakt zijn vaak wegvalt op het moment dat je in de Hut bent. Dit omdat de ceremonie je naar binnen brengt en maakt dat uiterlijkheden niet zo interessant zijn. Het dragen van iets kan juist belemmerend ervaren worden. Het is heerlijk om alles af te leggen, je lijf te kunnen voelen en je zweet vrijuit te laten stromen!

Wordt er gepraat in de Hut?

In de Hut is er ruimte om te delen wat er in jou gebeurt en geraakt wordt. Hierin wordt ieder wel gevraagd om dicht bij zichzelf te blijven.
De begeleiders in de Hut zullen dit proces begeleiden. Er zal namelijk ook ruimte zijn voor stilte, zang en gebed.

Hoe kan ik me voorbereiden op een zweethutceremonie?

Zodra je je opgeeft voor een zweethutceremonie zet je al iets bij jezelf in beweging. Het is goed om je dit te beseffen. Door te kijken wat je op weg naar de ceremonie tegenkomt in je dagelijks leven, wordt je je bewust van je eigen reis. Heb aandacht voor je dromen, je pijn, je ontmoetingen, gedachten en gevoelens… Het zegt allemaal iets over jou.
DSC01259Vooraf aan de ceremonie is het prettig om niet te zwaar te eten, geen alcohol te gebruiken en zo min mogelijk te roken. Daardoor hoeft er minder aandacht te gaan naar het verteren van deze zaken en kan de aandacht makkelijker gaan naar de intentie waarmee je meedoet aan de ceremonie.
Plan liever geen afspraken na een ceremonie het is namelijk fijn als je na een ceremonie niets hoeft en, in je eigen omgeving, je ervaring kan laten zakken.

Vanuit welke traditie geven jullie de ceremonie?

De meest bekende zweethutceremonie is die vanuit de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika, de indianen. We zijn dankbaar voor de ceremonie zoals deze is voortgebracht vanuit de traditie.
We zijn opgeleid vanuit een diep respect voor de zweethutceremonie. Met veel hartstocht en vanuit een diep weten wat de ceremonie brengt, dragen wij deze ceremonie uit. Toch volgen we niet één traditie maar eren we de basisprincipes van de ceremonie en zien dit als een dynamisch proces. De ceremonie is doorgegeven om ‘zuivering’ op een gewijde manier te behouden. Wij zijn dankbaar dat we duizenden jaren na het ontstaan hier nog steeds mee kunnen werken.
Beide hebben we jarenlang op intensieve wijze de zweethutceremonie bijgewoond. Daarna kregen we de uitnodiging om zelf de ceremonie te begeleiden. Dit doen we nu al jaren met veel plezier!

Een andere vraag?

Dat kan natuurlijk! Je kunt gerust en vrijblijvend contact met ons opnemen.